9 sfaturi pe care mi-aș dori să le fi primit la început de studenție

10:00 Unknown 0 Comments



1 octombrie - se deschide primul an universitar pentru mulți tineri aflați la început de drum, ambițioși și cu visuri mărețe. Pentru mine, anul acesta este primul în care nu mai sunt studentă. Uitându-mă în urmă, aș vrea să spun că am profitat la maximum de această perioadă. Într-adevăr, m-am dezvoltat și m-am implicat în multe activități care m-au ajutat să cresc, dar știu că aș fi putut face mai mult. De aceea mi-aș fi dorit să fi avut pe cineva care să mă îndrume și de la care să fi primit următoarele sfaturi, pe care ți le împărtășesc din experiența mea de student:

1. Mergi la bibliotecă

În această perioadă trebuie să te formezi și să acumulezi cât mai multe cunoștințe. Sfatul meu este să profiți și să citești cât mai mult, pentru a nu face parte din absolvenții care termină facultatea și care realizează că, de fapt, nu știu nimic. Așa că învață de la începutul anului unde este biblioteca și mai fă-i câte o vizită.

2. Fii voluntar într-un ONG

Înscrie-te ca voluntar într-o asociație de studenți. Nu vreau să îți recomand una anume, deoarece sunt atât de multe, care activează în diverse domenii și în oricare vei întâlni oameni frumoși și oportunități de dezvoltare. Chiar în această perioadă asociațiile de studenți fac recrutări pentru membri și vei întâlni reprezentanți din fiecare în facultatea ta. Profită și stai de vorbă cu ei. Află cine sunt ei, ce fac, cum te poți dezvolta alături de ei, ce valori au și care este misiunea lor. Apoi trage linie și înscrie-te în asociația care are aceleași credințe ca și tine, în care te regăsești și din care ai fi mândru să faci parte.

De ce să te alături unei asociații de studenți? Pentru că vei face parte dintr-o comunitate de oameni ambițioși de la care vei învăța încontinuu și alături de care te vei dezvolta, vei pune în practică teoria învățată la școală, vei participa la multe conferințe, training-uri și evenimente, vei cunoaște oameni care lucrează deja în domeniul în care tu studiezi, pentru că este loc de inițiativă și îți vei pune ideile în practică, vei câștiga experiență profesională și, nu în ultimul rând, vei lega prietenii pe viață. 

Pentru mine, AIESEC a fost dragoste la prima întâlnire. AIESEC este cea mai mare asociație internațională de studenți, prezentă în peste 120 de țări și teritorii. Caută în facultatea ta reprezentanții asociației și stai de vorbă cu ei. Este foarte ușor să îi recunoști: sunt îmbrăcați în albastru și au multă energie. Între timp, poți citi mai multe informații despre AIESEC pe aiesecbucharest.roaiesec.roaiesec.org.

După AIESEC, am fost voluntar în GEYC, un ONG care mi-a deschis multe uși și mi-a oferit unele dintre cele mai frumoase oportunități de dezvoltare.

3. Candidează pentru a fi șef de grupă, serie, an

Eu am fost șef de grupă timp de 3 ani și nu regret decât că nu am candidat pentru a fi șef de an. De ce să faci asta? Pentru că vei avea responsabilități pe care va trebui să ți le asumi, vei ține legătura cu profesorii și vei facilita comunicarea dintre aceștia și colegii tăi. Vei învăța să te descurci, să ceri și să oferi informații.

4. Participă la proiecte, evenimente, conferințe

Participă la cât mai multe proiecte, evenimente, conferințe, competiții, training-uri și workshop-uri pentru studenți, care abordează teme din domeniul tău de interes; sunt o oportunitate bună de dezvoltare, acumulare de cunoștințe și networking. Ca să afli despre ele, pentru început fii cu ochii pe afișele lipite în facultatea ta.

5. Internship-uri, stagii de practică, programe de trainee

Problema clasică – studenții nu au experianță profesională. Rectific: studenții neinteresați nu au experiență profesională. Să nu fie cu supărare, dar în prezent sunt foarte multe oportunități pentru studenți din care aceștia pot câștiga experiență profesioanlă. Pe lângă asociațiile de studenți de care am menționat deja, angajatorii oferă un număr foarte mare de programe de practică, internship-uri și programe de trainee pentru care nu cer experiență de lucru anterioară.

Sfatul meu: pune-ți la punct CV-ul și înscrie-te la cât mai multe astfel de programe pentru tineri. Și ca să îți fie și mai ușor, îți recomand să urmărești următoarele pagini de Facebook care promovează astfel de oportunități: Smart DreamersInternship & Trainee Marathon,  Internship. Mai poți căuta și pe hipo.roejobs.ro și bestjobs.ro.

Totodată, poți participa la târgurile de carieră unde vei avea ocazia chiar să discuți cu angajatorii. Un astfel de târg este Angajatori de TOP, care se desfășoară în mai multe orașe, precum București, Iași sau Timișoara. Sau ASE Job & Internship Fair, târgul de joburi şi locuri de practică oficial al Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Ori PR&Ad Fair, târg de joburi și internship-uri în relații publice și publicitate.

Îți mai recomand să mergi la cât mai multe interviuri pentru a te familiariza cu procesele de recrutare. În timp vei prinde experiență, nu vei mai avea emoții și vei învăța să te „vinzi” mult mai bine în fața angajatorilor.

6. Călătorește. Acumulează experiență internațională

Ca student ai foarte multe oportunități de a călători cu bani puțini. Poți beneficia de burse și proiecte internaționale de schimb de experiență (despre astfel de oportunități am scris și în articolul 5 moduri de a călători și a te dezvolta cu bani puțini). Dintre acestea, amintesc:

Bursele ERASMUS pentru studenți – cu ajutorul cărora poți pleca să studiezi un semestru sau un an în altă țară din Europa și vei primi o sumă de bani lunar pentru întreținere. Interesează-te la facultatea ta când și cum te poți înscrie.

Proiectele ERASMUS+ - se desfășoară pe o perioadă de 1-2 săptămâni și pun accent pe educație nonformală și pe interacțiunea interculturală dintre tineri la nivel european. Cazarea și masa sunt asigurate în totalitate, iar pentru transport se alocă o anumită sumă de bani care va fi decontată.

Eu am plecat până acum prin intermediul asociațiilor S4YD și GEYC (citește despre două dintre proiecte în articolulele Two weeks in the city whose name I didn't know how to pronounce și First thoughts after after The Digital Participation Camp). Urmărește-le paginile de Facebook pentru a fi informat despre viitoare proiecte la care te poți înscrie. Totodată mai poți urmări și website-urile salto-youth.net și erasmusplus.ro.

Stagiile de voluntariat în străinătate prin AIESEC – se desfășoară pe o perioadă de 6 săptămâni și poți pleca aproape oriunde în lume. În general, cazarea și masa vor fi asigurate, iar tu va trebui să îți plătești doar transportul. Citește mai multe informații pe site-ul AIESEC București.

European Voluntary Service (EVS) – este un stagiu de voluntariat internațional care se desfășoară pe o perioadă de la 2 săptămâni și până la 1 an. Se asigură cazarea, masa, bani de buzunar și transportul. Mai multe informații găsești pe website-ul findevs.com.

Work&Travel – program prin care poți pleca în altă țară să lucrezi și să vizitezi în același timp, iar cei mai mulți studenți pleacă cu Work&Travel în SUA.

Mai poți urmări și HeySucces.com – o platformă care promovează burse, internship-uri, conferințe, competiții și proiecte internaționale.

7. Bucură-te și profită de beneficiile de student – reduceri, evenimente, timp liber

Studenții beneficiază de reduceri la muzee, teatru și film, reducere la biletele de tren, li se decontează abonamentele RATB (cel puțin la ASE se decontează). Totodată, se organizează multe evenimente pentru aceștia; de exemplu, festivalul UNIFEST – care oferă bilete gratuite pentru studenți la muzee, teatru, film, operă și operetă. De asemenea, profită de timpul liber pe care îl ai: citește, călătorește, participă la cât mai multe evenimente, mergi la petreceri, distrează-te, cunoaște cât mai mulți oameni.

8. Dezvoltă-te 

Profită de această perioadă pentru a învăța cât mai mult și pentru a te dezvolta. De exemplu, poți învăța o limbă străină. Ca să îți fie mai ușor, am scris un articol despre cum poți învăța o limbă străină gratuit, simplu și în mod distractiv sau care sunt cele mai bune resurse de a exersa și îmbunătăți o nivelul unei limbi străine.

9. Descoperă-ți pasiunile și urmează-ți visurile

Nu în ultimul rând, descoperă ce pasiuni ai și ce vrei să faci în viață. Nimic nu este imposibil, așa că stabilește-ți niște obiective și muncește pentru ele. 

0 comments: